2018. feb 05.

Chord Mojo teszt - Szürreális hang egy kicsiny dobozból

írta: Retrofuturista hifista
Chord Mojo teszt - Szürreális hang egy kicsiny dobozból

Az egész ott kezdődőtt, hogy az előző cikkben tesztelt Auralic Aries Minim hangját szerettem volna kicsit feljavítani egy külső dac segítségével. Hetekig olvastam dac-okról netes magazinokban, vásárlók beszámolóit böngésztem, és felfigyeltem erre a kis cigarettásdobozra. A The Chord Company ocsmány ipari formatervezésű (persze ez ízlés dolga, számomra csúnya), de nagyon komoly hangú angol hifi eszközöket gyárt. A What Hifi angol szaklap dolgaikat rendre maximális csillaggal, ömlengve pontozza, gondoltam itt valami hazabeszélős összefonódásra angol és angol cég között. Hogyan lehet, hogy a Chord Hugo, 2Qute és Mojo dac-ok lealázzák az egész mezőnyt? Nem értettem a sok vásárlót, akik mindenüket eladták, hogy aztán egy Chord Mojoval hallgassanak fejhallgatós zenét egy életen át... Addig kíváncsiskodtam, ameddig az egyetlen magyar forgalmazótól letét ellenében elhozhattam kipróbálni egy ilyen kis dac-ot mondván, hogy ha nem jön be, úgyis visszaviszem. Az eladó titokban már tudta ekkor, hogy nem fogom visszavinni a készüléket. Nem is vittem. enyém lett a kis rondaság.

Youtube videókból és cikkekből azt tudtam meg, hogy egy Rob Watts nevű fickónak elege lett abból, hogy szarul szól (szerinte) az összes dac. Így aztán nekiállt megtervezni a saját dac-ját, amihez nem "top of the shelf" emelt le egy ilyenkor szokásos Burr-Brown vagy ESS Sabre chipet, hanem az egész áramkört egy FPGA köré, azaz a Wikipedia szerint "felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix" chip köré építette, amelyet teljes egészében ő programozott fel. A gyártást szigorúan Angliában tartották annak érdekében, hogy a Kínaiak ne tudják lemásolni. Bár nem tudom, hogy ha egy kínai szaki vesz egy Mojo-t, le tudja-e másolni, állítólag másolhatatlan. A Wikipedia szerint "A programozható összeköttetések hierarchiája lehetővé teszi, hogy logikai blokkokat a rendszertervező által igényelt módon kapcsoljunk össze, egy egy-lapkás programozható breadboard-hoz hasonlóan. A logikai blokkokat és összeköttetéseiket a felhasználó vagy a tervező programozhatja, az FPGA legyártása után, hogy abban logikai függvényeket valósítson meg – ebből jön a neve: "a helyszínen programozható"." Hátrányuk, hogy nagy mértékben melegednek.

A melegedést tapasztaltam. Nem lehet sajnos egyszerre lejátszani és tölteni a Mojot (vagyis elméletileg lehet, de a túlmelegdés miatt a készülék hamar lekapcsol, hogy kímélje magát), tehát hifiben fixen használni csak ezzel a korlátozással lehetséges. Ha egyszerre nyomjuk le a két hangerő gombot, és bekapcsoljuk, vonalszintű kimenet szintre emeli a jelet. Ezt aztán nem jegyzi meg, nehogy fülest a fejünkön felejtve szétdurrantsa a dobhártyánkat, ha fejhallgatót dugunk rá. Minden teszt kihangsúlyozza, hogy a Mojo fejhallgatóval mutatja meg igazi képességeit. Nekem nincsen olyan komoly, nyitott fejhallgatóm, amivel ki tudnám hozni a képességeit. mégis egy Audio Technica ATH-FC707-el próbálva is döbbenetes hangot produkál az iPhone SE jack csatlakozójához képest, amelyre nincsenek szavak. Futóműként itt egy iEast M20-ast használtam (35.000,- Ft-os wifi tidal lejátszó), amelyet optikai kábellel kötöttem rá a Mojora. Az iEast M20-at használva kicsivel több zeneiség jön a Mojoból, mint az iPhone esetében.  

img_3336.JPG

Bekötöttem végül a Mojot az A osztályú előfok és az Auralic Aries Mini közé, amelyhez jó minőségű RCA-Jack kábelt érdemes használni, mert nagyon érzékeny a drót minőségére. A Mini azonnal felismeri a Mojot, a menüben simán átkapcsolható az output. Végül megszólalt. Aztarohadt. Nincsenek rá szavak, amilyen mértékben felülmúlja az Auralic Aries Mini beépített ESS Sabre 9018k2M dac-ját. Már az sem volt gyenge, de jó felbontású anyagot hallgatva nem hiszi el az ember, hogy ugyanazt a két hangfájlt hallgatja. Minél feljebb mész felbontásban DSD64, DSD128, DSD256 felbontásra, az olló annál inkább szétnyílik a két dac között. Dicséret a Magnat All Ribbon 10P II hangfalaknak, hogy megint képes lekövetni ekkora minőségi ugrást.

img_3382.JPG

A Mojo fejbeüt. Véged van. Nem ereszt. Használatával megszűnik az idő. Ezt úgy írnám le, hogy nem úgy szól, mintha egy hangfájlt hallgatnál. Nem érzed a másodpercek ketyegését a lejátszón. Egyszerűen csak jönnek a hangszerek kristálytiszta pontossággal és részletességgel a hangfaladból a sztereó tér azon részéből, ahová azokat keverték. Az énekes nyálkahártyájának legapróbb aprólékát is hallani. Egy húr csendül, és olyan, mintha a hangfalban fizikailag ott lenne egy gitár, nem hiszed el, hogy ennyire élethűt tud pengeni egy hangfal! Nem hiszed el! Megszűnik a hangszerek bárminemű összemosódottsága. Zéró. Amatőr szinten gitározom néha a szobámban egy akusztikus gitáron. Betettem egy Tommy Emannuel albumot, és a szomszéd szobából a kollégám átjött, hogy te mióta tudsz így gitározni? Aztán meglátta a hifit, és azt mondta, hogy "ne szórakkozzál, mit csináltál a hifiddel, ezt nem hiszem el! Ilyen nincs". Tényleg nincs. Komolyan azt hitte a szomszéd szobában, hogy élőzenét, fát és fém húrokat hall. Együtt hallgattuk tovább az állunkat a földön keresgélve. Alig tudtunk dolgozni. Persze ehhez kellett az A osztályú Camtech (Audiolab) előfok és a Yamaha CR-1000 receiver nagyon-nagyon zenei hangú végfoka és a hozzájuk méltó hangfalak is.

Kíváncsiságból rákötöttem a kocsim AUX portjára is. Az autó beépített hifijéből is nagyon komoly hangot csinált. Csak épp tölteni nem tudom a telefonomat közben. iPhone-ra Camera Connection Kit-tel lehet csatlakoztatni.

Heteknek kell eltelnie, mire magamhoz térek a kábulatból, amit ez a kis doboz okozott. Egyszer kipróbálod, nem ereszt. Nem akarod abbahagyni a hallgatását. Még jó, hogy lemerül, mert akkor lehet szünetet tartani. Ezt tudja a Chord Motyó. Digitális zenét ennyire élethűen szólni még soha nem hallottam. Kell egy 2Qute, majd egyszer, ha lesz rá pénzem. A The Chord Company megcsinálta azt, amit sok hálózati lejátszót gyártó cég szeretett volna. Egy olyan hangot, amire a bakelit lemez szerelmesei (engem beleértve) azt mondják, hogy ennek a hangnak az übereléséhez fekete lemezzel milliós, vagy még drágább lemezjátszóra van szükség.

Aki szeretné meghallgatni nálam, jöjjön el előre megbeszélt időpontban irodámba. Hamarosan készen lesz a weblap, majd linkelem.

10/9 (csak az egyszerre töltés és lejátszás hiánya miatt, egyébként 10/10)

Update: Sikerült megoldani a töltést és lejátszást egyszerre! Egy nagyon hideg felületet kellett hozzá szerezni. Volt nekem egy régebben e-bayről rendelt Muse dac-om, amellyel még a régi windows laptopom fejhallgató kimenetének hangját szerettem volna feljavítani. A hangját nem lehet egyik lejátszómhoz sem hasonlítani (8.000,- Ft-os dac-ról beszélünk), de a készülékháza végül hasznomra vált. A szerintem alumínium házas dac felülete a hűtőbordáknak is köszönhetően folyamatosan jéghideg! A Mojo ráhelyezve végre nem melegszik túl akkor sem, ha egyszerre töltöm és játszom a zenét! Már 4 órája megy a Mojo, és melegedésnek semmi nyoma! Megvan tehát a fix helye hifi rendszeremben.

10/10 (csak megkapta)

 img_3386.JPG

img_3385.JPG

Szólj hozzá