2020. már 04.

Auralic Aries Mini vs Bluesound Node 2

írta: Retrofuturista hifista
Auralic Aries Mini vs Bluesound Node 2

aries_vs_node_2.jpg

Többen kérték tőlem, hogy írjak egy hiánypótló cikket a fenti két készülék használatának tapasztalatairól, mivel az elmúlt három évben mindkét hálózati lejátszóval hosszú időt töltöttem el, így komoly összehasonlító tapasztalat gyűlt össze. Megérkezett hát a legújabb retrofuturista cikk. Sem külföldi, sem magyar oldalakon nem találtam még olyan anyagot, amely ezt két népszerű készüléket alaposan összehasonlítja. Bizonyos értelemben a készülékek egymás versenytársai ugyan, de ha hosszabb időt eltölt velük az ember, bizony rájön, hogy eltérő igényeket elégítenek ki. Az Auralic Aries Minit korábban leteszteltem, a Bluesound Node 2 tekintetében még nem született teszt, így ez utóbbi készülék bemutatásával kezdeném a sort.

A Bluesound a NAD cégcsoport almárkája, amellyel stílusos és modern alternatívát kívánnak nyújtani modern nappalikba szánt hálózati zóna lejátszóknak (pl. Sonos) amelyek nem saját hangszóróval rendelkeznek, hanem meglévő hifi készülékekre csatlakoznak. A NAD márkajelzés elhagyása a fiatalos Bluesound emblémára véleményem szerint annak szól, hogy ne csak a hifistákat célozzák meg, hanem azokat az embereket, akik kényelmes, stílusos és modern eszközökkel kívánják az otthoni zenelejátszást megoldani, viszont kapcsolódjanak valamennyi meglévő mini és komolyabb hifi rendszerekhez, így akár egy 50 éves rendszer is kapcsolódhat az internetre (mi ez, ha nem a retrofuturizmus esszenciája?). A Bluesound Node2 kifutott modell, ma már a Node2i modell fut, amelyet az angol What Hifi újság 5 csillaggal pontozott, miután a Node2 szintén 5 csillagjából kettőt elvett. Tudomásom szerint a Node2i komolyabb wifi és bluetooth modullal rendelkezik, azonban amikor olyanokat kérdeztem, akik mindkettőt hallották, nem tudtak egetverő különbségről beszámolni a hangminőség terén. Az Auralic Aries Mini ezzel szemben a kínai Auralic cég terméke, és gyártása ennek a gépnek is befejeződött. Az Auralic fórumán a cég dolgozói vallanak arról, hogy az Aries Mini forgalomba hozatala a cég számára üzleti bukás volt, alig termelt profitot, ami azt is sugallja, hogy itt bizony a vásárlók nyertek. A termék karaktere és pozícionálása alapvetően eltér a Node2 közönségétől. Nem az egyszerű zeneszeretőknek szól, akik komplikáció nélkül szeretnének zenét hallgatni. Az Auralic gépe a visszafogott hifi geekek eszköze, akik a lehető legkevesebb pénzből szeretnék a high end világához lehető legközelebb eső rendszert nyomott költségen megalkotni és nem riadnak vissza ennek kényelmetlenségeitől. A legelvetemültebb hardcore hifi geekek persze Raspberry Pi és még komolyabb alapokból építenek high end audio lejátszókat, dac-okat. A következőkben kizárólag a két gép használata során tapasztalt különbségekről fogok írni. Tudom, hogy az adott jellemzők mindenkinél más súllyal esnek a latba, az egyszerűség kedvéért azonban minden kategóriában hirdetek egy győztest.

Külső, gombok, összeszerelés minősége

Mindkét gép minőségi benyomást kelt, a külső szubjektív megítélés alá esik. Az Aries Mini nagyon hasonlít az Apple Mac Mini számítógépére vagy az Airport Extreme wifi routerére. A Node2 egyedi formatervezéssel rendelkezik, hasonlóan lekerekített, lapos, modern formával, amely jobban illeszkedik a meglévő rendszerünkbe, és elegánsabb hatást kelt, mint a kocka formájú első Node. Mindkét gép kapható volt fehér és fekete színben is. Nekem szermély szerint az Aries Mini feketében, míg a Node2 fehérben tetszett jobban. Általánosan elmondható, hogy ezek a gyakoribb színek mindkét gép esetében. Az Aries Mini három gombot tartalmaz, amelyek közül a szélső kettő alapesetben hangerő szabályozására szolgál. A bal oldali gombot a középső gombbal egyszerre 5 másodpercig lenyomva tartva a gép wifi jelet bocsát ki, amellyel a hozzá készült alkalmazás a gépet felismeri. A jobb oldali gombot a középső gombbal egyszerre 5 másodpercig lenyomva tartva a gép factory resetet hajt végre, és újra kofigurálhatjuk rendszerünkön. A Node2 ezzel szemben a tetején play/pause, track léptető és hangerő szabályzó gombokat kapott, így bármikor zenére fogható telefon nyomkodása nélkül. Csak nyomjuk le a play gombot és a zene ott folytatódik, ahol abbahagytuk. Igaz, hogy az Aries Mini részegységei árnyékolással rendelkeznek a tisztább zenei jel érdekében, mégis a Node2 gépet kezünkbe véve a műanyag borítás puhábbnak, minőségibbnek érződik az Aries Mini borításával szemben. Ahogy megnyomkodom mindkét gépet, és megnézem az illesztések pontosságát, recsegésmentességét, összeszerelési minőség terén a Node2 komolyabb, minőségibb termék benyomását kelti, mint az Aries Mini. A Node2 tetején szellőzőrács található, amely lakástól és takarítástól függően hajlamos port engedni a készülék belsejébe.

A szépség szubjektív, az összeszerelés minősége valamivel objektívebb tulajdonság, ezen a téren számomra a Node2 győzött.

Aries Mini - Node2 : 0 - 1

Hardver, lejátszható formátumok

Mindkét gép egy mini számítógépnek tekinthető, amely sokrétű felhasználású operációs rendszer helyett saját szoftverére és maximálisan a zenelejátszás köré épített hardverére támaszkodik, amely az ARM Cortex A9 1Ghz-en ketyegő processzora köré épül. Az Aries Mini 512 MB ram-mal rendelkezik, míg a Node2 esetében ez a jellemző nincsen megadva. Az Auralic gépe a népszerű, feltörekvő kínai gyártó, az ESS Sabre DSD256 felbontásig játszó 9018k2m dac-ját, a Node2 gépe egy 32 bites 192Khz nem megnevezett (egyes források szerint PCM5122) Burr Brown dac-ját tartalmazza. A Burr Brown 2000 óta az amerikai Texas Instruments csoport tulajdona. Mindkét készülék képes dekódolni a Tidal Masters cd felbontásnál magasabb felbontású anyagát.

Az Aries Mini tápja minden esetben a készüléken kívül helyezkedik el, amely kialakítás a hangra mindig jótékony hatással van. Választhatjuk a géphez adott alap szintű tápegységet, de megvehetjük külön az Auralic lineáris tápját, vagy használhatjuk akár külső gyártó tápját is. Ez a bővítés egy 70-80 ezer Ft-os plusz beruházás, ha eredeti tápot használunk, 40-50 ezer Ft-os költség, ha utángyártott (pl. TeraDak) tápot használunk. Tapasztalatom szerint hallható különbség van a gyári és az utángyártott táp között a gyári javára. A Node2 esetében borotvacsatlakozós (8-as) tápkábelt használhatunk, miközben a táp a készülék belsejében helyezkedik el. Ez kevésbé high endre hasonlító megoldás a Minihez képest, viszont egy jobb minőségű Audioquest NRG-Z2 tápkábellel lényegesen tudtam javítani a Node2 hangján, persze nem akkorát, mint amekkorát az Auralic táp hoz a Mini hangján.

Az Aries Mini esetében a Node2-vel ellentétben lehetőség van egy belső 2,5” hdd vagy ssd beépítésére, amely által készülékünk hálózatunkon NAS-ként funkcionál, azaz megjelenik számítógépünk fájlkezelőjében, mint hálózati meghajtó. Ebben az esetben probléma nélkül tehetünk a kapacitásnak megfelelő mennyiségű akár DSD256 felbontású zenét. Ugyan ajánlott a rezgésmentesség miatt SSD meghajtót használni, kipróbáltam HDD használatával is, és bevallom, saját rendszeremen nem tapasztaltam semmi különbséget.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy általában a géphez adott kábelek arra jók, hogy a gépet ki tudjuk próbálni. Ezeket általában én érintetlenül tartom, és külön vásárolok hozzájuk komolyabb kábeleket. Ezzel egyrészt a hangjuk is mérföldekkel jobb, másrészt, ha bármikor el akarom adni a gépet, az eladhatóságot nagyban növeli a gép dobozában található érintetlen kábelek látványa. Így bátorítanék mindenkit, hogy vásároljon komolyabb kábeleket, mert meghálálja a rendszer.

A Bluesound Node 2 játssza a MP3, AAC (M4A, MP4), WMA, OGG, FLAC, ALAC (M4A), WMA-L, MQA, WAV és AIFF (AIF, AIFC) formátumokat.

Az Auralic Aries Mini játssza az AAC, AIF, ALAC, APE, DIF, DSF (DSD256-ig), FLAC, MP3, OGG, WAV, WV és WMA formátumokat.

Hardver és lejátszható formátumok terén nálam az Aries Mini győzött, tekintettel az árnyékolt belsőre, beépíthető merevlemezre, külső tápra valamint DSD támogatásra.

Aries Mini - Node2 : 1 - 1

Streaming funkciók

img_3726.pngAz Aries mini három streaming szolgáltató szerverére képes kapcsolódni, ez a Tidal, Qobuz és a Wimp. Ennél több lehetőség nincsen. Szerencsére a Tidal elég sok igényt kielégít, így elegendő lehet. A Tidal viszont kínálat terén elmarad a Spotify és az Apple Music kínálatától, így szomorúan tapasztaltam, hogy több, főleg komolyzenei és hazai albumot hiába keresek. A Node2 a Spotify-tól kezdődően az Amazon Musicon és a Deezeren át számos streaming szolgáltatást magába foglal. Természetesen a Tidal is elérhető. Külön kitérnék a Radio Paradise integrációra. Ez véleményem szerint a legjobb ízléssel válogatott netrádió. Az alap rádió (Main mix) elérhető az Auralic rádió kínálatában is, viszont a Mellow és a World / Eclectic és Rock mix alrádiók, amelyek eltérő stílusokat, hangulatokat adnak, kizárólag a Node2 menüjéből érhetők el. Elmondható ugyanakkor, hogy mindkét lejátszóval kapcsolódni lehet internet rádiók tömkelegére, amelyek közül a Radio Paradise különféle változatai és persze a komolyzenei BBC3 mellett egy Klassik Radio Movie nevű német rádió a kedvencem, amelyen megállás nélkül filmzenéket adnak. 

Streaming szolgáltatás és internet rádió integráció terén egyértelműen a Node2 az erősebb.

Aries Mini - Node2 : 1 - 2

Csatlakozási lehetőségek

Mindkét lejátszó képes wifin és ethernet kábelen keresztül csatlakozni wifi routerünkhöz, valamint képes a Roon szolgáltatását integrálni lejátszóként. Mondanom sem kell, hogy az ethernet kábel mindkét készülék hangminőségére jótékony hatással van. A Roon egy olyan tartalomösszegző szolgáltatás, amely egy hangminőséget feljavító találmánnyal, a RAAT protokollal egészül ki. Ez azt jelenti, hogy egy számítógép, mint mag (core) lesz a lejátszó, a lejátszó egy végpont (endpoint) szerepet vesz fel. A szóban forgó protokoll egy késleltetett lejátszás mellett a routeren keresztül ellenőrzi, hogy a lejátszón és a végponton a dac-ba jutó adatfolyam bitről bitre azonos legyen. Az esetleges hibákat a forrásnak megfelelően korrigálja. A Roon tehát nemcsak a zenegyűjteményünket tálalja fogyaszthatóbb, böngészhetőbb formában, a hangminőséget is drasztikusan feljavítja.

Ha a készülékek hátuljára nézünk, nyilván fontos információkat találunk. A hátlapból levezethető szolgáltatások szemléltetésére a mellékelt ábrát készítettem, amelyen csak azokat a portokat neveztem meg, amelyek a másik készülékről hiányoznak. Amelyek azonosak vagy azonos célúak, azokat összekötöttem.

aries_vs_node_back.jpg

 

Az Aries minin két USB port van, az egyik bemenet, másik kimenet. Véleményem szerint az USB dac kimenet önmagában fontosabb opció, mint bármelyik másik, amelyet kizárólag a Node2 tud. Az Aries Mini képes három módon, usb, optikai és coax kábellel kapcsolódni külső dac-hoz. Nagyobb felbontású dsd anyagokat kizárólag usb-n keresztül lehet külső dac-ba vezetni. Az USB bemenetre lehet pendrive-on vagy külső háttértárolón keresztül lehet zenét küldeni. Ezzel kapcsolatban megjegyezném, hogy DSD fájlokat kizárólag pendrive (és beépített belső tároló) használatával tudtam lejátszani. Vezetékes külső tároló usb kábelének sávszélessége kizárólag flac fileok lejátszására volt elegendő, DSD lejátszás sajnos ilyen módon akadozik. Volt, amikor több napon keresztül teszteltem az Aries Minit egy TEAC UD 501 dac-kal mindhárom bemenettel hasonló árú kábelekkel, és megállapítottam, hogy mindhárom kimenet közül az USB kimenet adja a legszebb hangot, bármilyen felbontás szóljon is.

Mindkét gép szabályozható hangerejű RCA kimenettel rendelkezik, így előfokként is használhatók közvetlenül végfokra kötve. Ez a fajta használat sok esetben tisztább, teltebb hangot eredményez adott rendszer függvényében. 

A Node2 rendelkezik dedikált subwoofer kimenettel is. Ezt nem teszteltem, mivel ragaszkodom régi vágású kétcsatornás rendszeremhez, viszont érdekes lehet annak, aki nem vonakodik rendszere hangját aktív subwoofer használatával mélyebbre kiterjeszteni. Ilyen lehetőség az Aries Mini esetében nincs. Subwoofer használatában tapasztalt barátaim szerint  - tekintettel azon rendszerek általában magas szintjére, amelyekre egy Node2-est kötni szoktak - sokkal komolyabb subwoofer szükséges zenehallgatáshoz, mint mozizáshoz, hogy a kapott mélyhang pontos és megfelelően definiált legyen.

A Node2 rendelkezik továbbá trigger out funkcióval, amely arra alkalmas erősítőre kötve képes az erősítőt a lejátszón keresztül kikapcsolni, illetve bekapcsolni.

A Node2 rendelkezik továbbá analóg bemenettel, valamint képes ugyanezen a csatlakozón 3,5mm optikai kábel fogadására szintén bemeneti jelleggel. Ez utóbbi módon pl. TV készüléket lehet a Node2-re kötni olyan módon, mintha egy dac használatával csatlakoznánk az erősítőnkre. Ilyen szolgáltatást az Aries Mini nem kínál.

Csatlakozási lehetőségek terén tehát az USB dac kimenet nagyon fontos, de érthető módon hagyták el a Node2 készülékről (DSD lejátszás hiánya). Ebben a tekintetben mégis úgy gondolom, hogy ebben a kategóriában összességében a Node2 a győztes.

Aries Mini - Node2 : 1 - 3


Szoftver, stabilitás

Akik már esetleg kutattak a témában, azoknak nem lehet idegen, hogy a Node2 BlueOS nevű rendszere ezen a téren köröket ver az Auralic Lightning DS névre keresztelt szoftverére. Az Auralic szoftvere kizárólag ios rendszeren érhető el, amelyet a fejlesztők az Androidos készülékek sokféleségéből eredő problémákkal indokoltak. Érdekes módon ez a probléma a Bluesound esetében nem áll fenn, nagyon barátságos és gyors és magyar (és számos más) nyelvű szoftverrel rendelkezik mind ios mint Android telefonra. Ez az angolul, franciául, németül és kínai nyelven használható Auralic szoftveréről nem mondható el. 

img_3728.pngA Node2 esetében a hangképbe kismértékben bele lehet nyúlni, azonban véleményem szerint nem érdemes. A Node2-est gyári beállításokkal kell hallgatni és élvezni. A Node2-est a fejlesztők akként alkották meg, hogy bármikor azonnal zenére fogható legyen. Ezt úgy érték el, hogy a gép soha nincs kikapcsolva, hanem használaton kívül standby módba kerül, amelynek áramfelvétele a cég közleménye szerint nem több, mint egy routernek. A Node2 elé bármikor betoppanok, telefonomat kézbe véve azonnal irányíthatóvá válik minden különösebb probléma nélkül, vagy a play gombot lenyomva a korábban említettek szerint azonnal folytatja a zenét ott, ahol abbahagyta. Stabilan fogja routerem jelét, soha nem volt csatlakozási vagy fagyási problémám. 

Az Auralic gépe ezzel szemben szintén bekapcsolva tartható, viszont tapasztalat szerint, ha kimegyek pl. ebédelni, tehát telefonommal elveszítem a wifi kapcsolatot, majd a wifire visszalépve ismét szeretnék zenét lejátszani, a gép a telefonról nézve gyakran eltűnik a hálózatról, miközben a számítógépem a belső merevlemezét gond nélkül írja és olvassa routeren keresztül. Sok időmbe telt, mire rájöttem, hogy iPhone telefonom újraindítása után a lejátszó ismét megjelenik a Lighining DS alkalmazásban. Nagyon sok újraindítás, reset, router konfiguráció és ezzel kapcsolatos idegesség után jöttem rá arra, hogy a telefont kell újraindítani, mivel a hibát jellemző módon mindig a készülékben gondoltam keresni. Ilyen problémával az iPad alkalmazás használata közben nem találkoztam, az sokkal stabilabbnak bizonyult, de lehet, hogy csak azért, mert a tablet készüléket ritkábban vittem magammal. A Lightning DS 5.6 verziójánál jár jelenleg, és bátran jelentem, még mindig béta fázisban van.

Jelenleg egy Ariest használok, amellyel kevesebb fagyási problémát tapasztalok, de az iPhone újraindítás probléma továbbra is fennáll. iPad használatával itt semmi problémám nincsen. 

A szoftver stabilitása, használhatósága tekintetében vitán felül a Node2 győzött. Soha semmilyen problémát nem okozott soha, csak zenélt. Ellentétben az Aries Minivel. 

Aries Mini - Node2 : 1 - 4

Hangminőség saját dac használatával

A készülékek hangját nagyban befolyásolja az a rendszer, amelyben helyt kell állniuk. Az én rendszerem alapvetően veterán felső kategóriás Yamaha, illetve Marantz rendszerek. Az elmúlt évben olyan komoly változtatásokat eszközöltem a rendszeremben, amelyek ráébresztettek arra, hogy bizonyos korlátok miatt helytelen megállapításokat tettem. Egy gyengébb hangfal képes két nagyon különböző szintű forrást hasonló szinten tartani egészen egyszerűen azért, mert a hangfal fizikai korlátait adott esetben mindkét forráseszköz kimeríti. Előre szeretném bocsátani, hogy véleményem szerint mind a Node2, mind az Aries mini olyan komoly potenciállal rendelkezik, hogy erősítő és hangfal szintjén veterán esetében 3-400 ezer forintos, új rendszer esetében közel 1 milliós rendszerrel kell rendelkezni, hogy a rendszer komponensei ne korlátozzák a lejátszók tudását. Persze ezeket az általános kijelentéseket mindig lehet vitatni, mivel pontosan tudom, hogy a rendszerbe beleölt összeg és annak hangminősége gyakran nincsen összhangban.

Általánosságban azt tapasztaltam, hogy ahogy a két készülék ahogy funkciót illetően is kissé másfajta felhasználást céloz meg, úgy a hangjuk is ennek megfelelően különbözik. Az Auralic Aries Mini hangját saját dac-kal és lineráis táppal kétfélének írnám le. Precíz filterrel részletes, informatív, semlegesnek mondható, kissé steril audiofil hangot hallok, amely számomra nem annyira szórakoztató, viszont nagyon egységes. Teljesen más lesz a kép, amikor átváltunk a lágy filterre. A kapott hang sokkal barátságosabbá, analógosabbá válik, sokkal jobban hasonlít kedvenc lejátszóim, a 80-as évek Philips alapú cd lejátszóira, de azt az analógosságot, természetességet nem tudja. A Mini tehát számomra a kétféle filter miatt saját dac-jával két lejátszót tartalmaz az egyben. A beépített dac teljesítménye bőségesen elég átlagos zenehallgatási igényekhez.

Az Aries Mini sztereó hangszínpada tehát saját dac használatával pontos, precíz, hangszerei részletesek, informatívak. Hajlamos az előtérbe tolt hangszert részletesebbé tenni, kiemelni, amely audiofil és high end rajongók számára kívánatos tud lenni. Véleményem szerint a kapott hang az áráért nagyon rendben van.

A Node2 hangját nem lehet állítani különböző filterrel, azt a NAD mérnökei patikamérlegen kimérték és minden ízében süt róla, hogy nem akarja rendszerünk határait feszegetni. A Node2 hangjának célja a puszta szórakoztatás. Nagyon élvezetesre hangolták, ami azt jelenti, hogy nagyon dinamikus, erőteljes, de mégis finom, félelmetesen zenei hangot hallunk. Nem érzem azt, hogy bármelyik hangszert kiemelnék, inkább az egész zene hangjának van valami nagyon finom sodrása, folyékonysága, így analógosabbnak is mondanám a kapott hangot, mint a Mini esetében. A Node2 sokkal jobban tudja azt a finom természetességet, amiért a 80-as évekbeli Philips alapú cd lejátszóimért rajongok.

Saját dac használatával számomra szigorúan szubjektív zenefogyasztási ízlés szerint végeredményben a Node2 a győztes. Nehezemre esik ugyanakkor győztest hirdetni itt, hiszen bármikor találok egy olyan embert, akinek a Mini hangja tetszik jobban. Ha vállaltam, hogy mindenhol győztest hirdetek, itt is muszáj. Ettől függetlenül határozottan állítom, hogy a két lejátszó noha saját dacjával más hangkarakter, valójában hasonló szintet képvisel. Ez az állítás addig állja meg a helyét, ameddig nem kezdünk el DSD felbontást hallgatni. Itt ugyanis a Mini valamelyest elhúz saját dac-jával is a Node2 mellett. A győzelem tehát kizárólag cd és Tidal Masters felbontáson értendő. Aki saját dac-kal szeretné használni valamely készüléket, annak ajánlom mindkét készülék meghallgatását, ha arra lehetősége van. 

Aries Mini - Node2 : 1 - 5

Hangminőség futóműként

Lehetőségem volt a Minit futóműként használni több éven keresztül. Használtam Chord Mojo (FPGA), TEAC UD501 (BurrBrown PCM1795), SMSL M8 (ESS), AUNE S6 pro (ez esetben AKM-esítettem a Minit) és SMSL SU8 (2xESS9038Q2M) dac-okkal és megállapítottam, hogy amit az előző fejezetben leírtam, teljesen borul, ha a rendszereket futóműként használjuk. A futóműként való használatot nagyban befolyásolja az a dac, amelyet használunk, így az összehasonlításról csak egy SMSL SU8 V2 dac cserélgetésével tudok beszámolni, amelynél tudom, hogy vannak sokkal komolyabb d/a konverterek, de vannak sokkal gyengébbek is. Elmondható, hogy az SMSL SU8 V2 dac-ja mindkét lejátszónk belső dacjának hangminőségét lényegesen meghaladja, ezért alkalmas arra, hogy lejátszóink hangját magasabb szintre emelje.

img_3704.png

A készülékek külső dac használatával való megítéléshez egy top játékos segítségét veszem igénybe. A két készülék futóműként való összehasonlításához utódját, az Ariest, egy komolyabb, kizárólag dedikált futóművet használtam igazodási pontként. Az Aries újonnan háromszor annyiba került, mint a Mini, és ugyanazt az elgondolást tartalmazza több RAM és dupla femtomásodperces oszcillátor segítségével, amellyel félelmetes pontossággal adagolja a biteket kedvenc dac-unk részére. Az Aries Mini ebben a használati módban mutatja meg a foga fehérjét. Olyannyira, hogy azt szoktam mondani, hogy a Mini saját dac-ja olyan, mintha egy Ferrarit mankókerékkel használnánk. Arra szolgál csupán, hogy a készüléket használni lehessen külső dac nélkül is. img_2912.jpegKülső dac használatával úgy gondolom, hogy meg lehet bocsátani mindent a Mininek, amelyben eddig gyengébb volt  Node2 készüléknél. Az első és legfontosabb tulajdonsága, hogy futóműként semleges, így valóban a high end karaktert célozza meg. Kizárólag átengedi magán a biteket, viszont azokat olyan fegyelemmel és katonás rendben teszi, hogy minden dac, amit kötöttem rá, egy számítógép USB kimenetéhez képest olyan életre kelt, hogy arra nem voltak szavak. Tökéletesen érvényesülni hagyja a dac sajátos megépítését és karakterét, így nem áll a hangminőség útjába. Ehhez képest az Aries csak annyiban erősebb, mint a Mini, hogy az egész sztereó hangszínpadkép még tisztább, még definiáltabb, még egységesebb. De hangsúlyozom, nem annyival, mint amennyivel az Aries többe kerül. A leírtak mind usb, mind coax kimenenetre igazak azzal, hogy az USB lényegesen jobb hangminőséget adott. A DSD lejátszás lehetőségével pedig tiszta hangminőséget nézve magunk mögött hagyjuk a Node2 határait. Más kérdés, hogy ez már az odafigyelős, koncentrálós zenehallgatás, ami a látszat ellenére nem könnyed szórakozás, hanem komoly agymunka. 

img_2851.jpeg

Coax és USB kimenetek A-B tesztje két Mini használatával

img_3727.png

A Node2-est ezzel szemben coax kimenettel csatlakoztattam az SU8 dacra. Előny volt itt, hogy lehetőségem volt AUX1-en a Node2 saját dacját, majd AUX2-en a külső dacot hallgatni, így a bemenet átkapcsolásával azonnal hallottam a különbséget. A Node2 futóműként való használatakor szomorúan tapasztaltam, hogy a Node2 egyébként imádott karaktere szinte "ráül" a dac hangjára. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a karaktert hallottam talán egy kicsit definiáltabb formában, de mivel a Node2 annyira egységes és kimért hang önmagában véve, nem találtam élvezetesebbnek a hangját külső dac használatával. Ettől függetlenül biztosan lehet olyan külső dac, amellyel a Node2 hangján javítani lehet, de több heti próbálkozásaim újra és újra azt a megállapítást hozták, hogy a Node2 nem futóműnek való ellentétben az Aries Minivel. Egyszerűen úgy éreztem, hogy nem éri meg az a többletköltség, amelybe a külső dac került. Nem tudott olyan jelentős mértékben javítani a Node2 hangján, mint a Mini hangján. Elképzelhető, hogy nem tudtam ideális tesztkörülményeket teremteni ahhoz, hogy az SMSL SU8 dac megkapja akadálytalanul a legmagasabb minőségű jelet a Node2-től. A dac amennyiben problémát észlel, a kapott jelet szó nélkül lekonvertálja akadálymentes egyszerűbb felbontásúvá. Ha ilyen hiba lépett fel, azt nem tudtam a rendelkezésemre álló eszközökkel orvosolni, így fenntartom, hogy ideális körülmények között más eredmény is születhetett volna. A Bluesound mindenesetre valószínűleg nem erőlködött azon, hogy dedikált futóművet készítsen a Node2-esből, hiszen akkor lenne rajta USB kimenet.

Futóműként való használat során a toronymagas győztes az Aries Mini.

 Aries Mini - Node2 : 2 - 5

Összegzés

Az Aries Mini több éves, és a Node2 több hónapos használata során egyértelművé vált számomra, hogy mindkét készülék egyrészt adott áron egyedülálló ár/érték aránnyal bír a piacon, másrészt a zenerajongók külön csoportjának készült. Aki a két készülék között vacillál, annak azt mondanám, hogy annak ajánlom az adott készüléket, akinek fontosabbak azok a tulajdonságok, amelyekben az erősebb. Becsapós tehát, ha kizárólag a pontozás szerinti eredményt nézzük. A Mini két pontja adott esetben, adott rendszerben sokkal többet érhet, mint a Node2 öt pontja.  

Az Auralic Aries Minit ajánlom mindenkinek, akinek fontosabb a futóműként való használat, DSD lejátszási lehetőség, HDD beépítési lehetőség (tehát nem akar külső NAS-al foglalkozni), high endre hajazó hang. Ha röviden kellene összegeznem, azt mondanám, hogy az Aries Minit ajánlom mindenkinek, aki a hifi készülékekért rajong, azokat gyűjti, imádja minél jobban kihegyezni a hangzást, és fontos neki, hogy az énekes nyálkahártyájának utolsó rezdülése is hallatszódjon.

A Bluesound Node 2-est ajánlom mindenkinek, akinek fontosabb az összeszerelési minőség, streaming funkciók, csatlakozási lehetőségek (leszámítva az USB dac kimenetet), szoftver, hálózati stabilitás, nyugodt, lágy, nem high endre hajazó hang. Mindenkinek, akiknek a hifi nem cél, hanem egy használati eszköz a zene élvezetében, és aki nem szeretne problémát a használat során, inkább a lemezekért rajong és azokat gyűjti. Jómagam nem tudtam választani, de nem is kellett, hiszen a munkahelyemen Node2 zenél, míg otthon egy Aries.

Szólj hozzá